Bugtens Begravelsesforretning

Personlig afsked

Fremvisning

Ved en personlig afsked kan familie og venner få sagt endeligt farvel til afdøde. Hvis man er i tvivl om at se afdøde, så er det oftest en god ide at se alligevel. Vores erfaring er, at det er langt de fleste, som er glade for den beslutning. Hvis man derimod er fast besluttet på at man ikke vil se, skal man ikke tvinge folk til det.
Hvis afdøde havde haft et hårdt sygdomsforløb, hvor kroppen har ændret sig meget og man som pårørende ikke har set afdøde, imens personen var i live, kan det godt være en stor mundfuld at overvære, hvis man ikke er blevet varslet på forhånd. Vi anfalder at de tætteste fortæller om  forandringen inden de ser afdøde.

Hvis ikke hjemmesygeplejersken, sygehuspersonalet eller plejehjems-personalet allerede har gjort afdøde i stand til ilægning, kan bedemanden/bedemændene gøre det, evt. sammen med de pårørende, hvis de måtte ønske det. En fin detalje er også at give den afdødes egen parfume på eller med.

Hvis afdøde ligger på sygehuset og ikke har fået sit eget tøj på, kan bedemanden sørge for at give det på. Vælg det tøj, som beskriver afdøde bedst efter egen mavefornemmelse. Vi har også hvide ligklæder, som afdøde kan få på i stedet for. Man får ikke lov til at beholde sygehusets tøj, da det er deres.

Ting man må lægge i kisten

Det er helt almindeligt, at de pårørende lægger nogle personlige ting ned i kisten, der beskriver afdøde som person. Det kunne eksempel være:

Vi anbefaler især at børn får mulighed for at tage en personlig afsked, ved at lægge nogle ting de forbinder med afdøde i kisten. Det kan være en tegning, perleplade, et bestemt legetøj, billede, maleri eller lignende.

Vær opmærksom på, at hvis man skal brændes, skal man helst undgå ting med batterier af hensyn til miljøet. Tingene man lægger i kisten kan ej tilbagebringes.

Det er ikke tilladt at få sine kæledyr med sig ned i kisten ifølge Dansk lovgivning.

Scroll til toppen