Flag på halv disse dage

Hvorfor flager man på halv?

Man sænker et flag på halv mast, når sorgen skal komme til udtryk

 

Hvordan vi flager i Danmark er ikke bestemt ved lov. Der er dog en række regulativer samt traditioner, der tilsammen skaber nogle kutymer for flagning

Generelt sænkes et flag på halv mast, så snart oplysningerne om den pågældende persons død er modtaget. Hvis meddelelsen modtages sent på dagen, kan ceremonien udsættes til den følgende dag.

Ved flagning på halv mast skal flaget først hæves til toppen af ​​stangen og derefter sænkes ned, så flagets nederste kant er midt på stangen. Før man tager flaget ned fra halv mast, skal det først løftes helt op til toppen og derefter ned.

At flage Dannebrog ved halv mast er normalt en visning af sorg. Det kan også være efter en større katastrofe eller død af en vigtig dansk personlighed. Et eksempel på en vigtig personlighed kunne være når nogle fra den royale familie dør.

 

Flagning ved begravelse og bisættelse i Folkekirken

Mange tror flaget kommer på hel mast lige efter begravelsen i kirken, men det er ikke altid tilfældet

På dagen for en begravelse eller bisættelse skal Dannebrog først flages på halv mast. Flaget kan komme på hel, når præsten laver jordpåkastelsen inde i kirken, (ved bisættelse) eller ude på kirkegården ved gravstedet (ved begravelse). Det er kun meget få steder i folkekirken at flaget først kommer op lige efter højtiden.

Når flaget er på hel mast, er det for at give en fin afsked til afdøde, ære hans eller hendes minde og et symbol på at sjælen er steget til vejrs.

Find ud af her hvad forskellen på en begravelse og en bisættelse

 

Flag tradition på langfredag

flag på halv

Flag på halv mast på langfredag

Langfredag er en kirkelig flagdag, hvor flaget hejses på halv mast, for at markere dagen, da Jesus

Kristus døde på korset. Du vil derfor se, at alle offentlige bygninger flager på halv stang. Men skal du fejre en rund fødselsdag, et sølvbryllup eller en anden festlig begivenhed, går dette forud for den kirkelige flagdag. Der er ikke noget forkert i, at hejse flaget helt til tops og gøre din dag ekstra festlig med Dannebrogsflag.

Må man flage på hel mast langfredag?

Først: Ja, du kan sagtens hejse flaget helt til tops på langfredag, hvis du har en festlig begivenhed, du vil markere.

Som privat borger kan du altså sagens hejse flaget til tops på langfredag, men det forholder sig anderledes for offentlige virksomheder. Her har du ikke noget valg, selv ikke hvis du har noget at fejre. Er du flagansvarlig for en offentlig bygning, er det derfor vigtigt, at huske at flage på halv mast langfredag.

Hvornår er langfredag?

Hvis man gerne vil finde ud af datoen for langfredag eller andre officielle flagdage falder på i år, så kan man finde ud af det på Justitsministeriets hjemmeside – klik her

Private personer, virksomheder og organisationer mv. har ikke pligt til at flage på de officielle flagdage.