Kremeres eller jordfæstes

Forskel begravelse og bisættelse

Det første der skal tages stilling til, er om afdøde skal kremeres eller jordfæstes i kisten. Man bør altid følge afdødes ønske. Hvis afdøde ikke har afgivet et skriftligt ønske, må de pårørende træffe beslutningen. Man kan skrive sine ønsker ned i dokumentet ”Min sidste vilje”, der kan fås ved henvendelse til os eller Danske Bedemænd.

Herunder beskriver vi på bedste hvis de to forskelle på bisættelse og begravelse/jordfæstelse.

Hvad er en bisættelse?

Hvis man skal ønsker at blive brændt hedder højtideligheden/ceremonien en bisættelse. Bisættelser finder sted enten i en kirke eller et kapel. Her kan der foregå en handling, som bliver i afdødes ånd. Efter bisættelsen bliver kisten kørt til et nært læggene krematorium.  Typisk går der omkring en uge til to, før asken efter afdøde blive hældt i urnen. Når urnen er klar, er det bedemanden eller pårørende der henter den og bringer til kirkegården.

Hvad er en begravelse?

Første del af en jordbegravelse finder sted i en kirke eller et kapel. Kisten bliver båret ud af kirken eller kapellet til gravstedet. Nogle gange skal der køres med rustvogn til kirkegården, hvis der er langt imellem. Begravelsesfølget følger efter til kirkegården gående eller i bil.

Anden del er selve nedsænkning af kisten. Dette kan oftest med tykke reb, hvor man er fire personer om at sænker kisten langsomt ned. Der er nogle få kirkegårde, som har en maskine, som kan nedsænke kisten med elektroniske motorer. Det er desværre ikke alle steder, at denne maskine er til rådighed.

Hvis det er med præst, så er det på det tidspunkt jordpåkastelse og velsignelsen, finder sted.

 

Læs mere:Alt hvad du skal vide om en begravelse

læs mere:Alt hvad du skal vide om en bisættelse


Når vi har samtalen med jer

Under samtalen vil vi opfylde hvad afdøde havde af ønsker ved han eller hendes død. Dette er et eksempel på hvad vi vil snakke om og tage stilling til.

  • Om afdøde skal begraves eller bisættes / kremeres eller jordfæstes
  • Vælge kirke og kirkegård
  • Vælge kiste og evt. urne
  • Aftale samtale med præst
  • Vælge båredekoration eller kiste- og kirkeudsmykning
  • Dødsannonce i avisen
  • Snakke om dødsanmeldelse.
  • Snakke om offentlige tilskud og ydelser
  • Snakke om sorgen